Home | Werken op een Olieplatform | Welke Opleiding is nodig | Solliciteren? Eerst een goede CV! | van Entry-Level naar Prof!


VCA

Scaffolder:

De Scaffolder bouwd steigers en breekt deze ook weer af zodra de constructie en/of schilderwerkzaamheden voltooid zijn. Op een olie platform kan het voorkomen dat steigers niet alleen omhoog opgezet worden, maar ook zwevend naast en/of zelfs onder het Rig (onder het platform zwevend boven het zeewater). Als Scaffolder volg je strikte regels t.g.v. de veiligheid. Het is een zware taak welke soms zelfs in weer en wind uitgevoerd moeten worden. Goede hand oog coördinatie is erg belangrijk net als een goede lichamelijke conditie. Scaffolders werken hard maar houden steeds de veiligheid in de gaten. De ervaren Scaffolder verdient een basissalaris rond de EUR € 30.000 per jaar.


Koks & Bakkers:

Dagelijks bereiden de koks en bakkers voor al het personeel op het platform vele maaltijden van hoge kwaliteit. Het humeur en de energie van de werklui hangt nauw samen met goed eten. Aangezien de meeste arbeiders op een Rig in diensten van 12 uur op, 12 uur af werken, is het belangrijk dat ze goed eten. De koks en bakkers op het olieplatform staan dan ook elke dag weer voor de taak een goede maaltijd te bereiden, soms nog beter als in een luxe restaurant. Het salaris voor de koks op een Rig ligt rond de US $ 60.000 / EUR € 44.500 per jaar. Bakkers zitten iets lager in salaris maar het ontloopt elkaar niet veel.

Rig Mechanic:

De Mechanic voor routine onderhoudswerkzaamheden uit, vaak preventief om er voor te zorgen dat de machines en apparatuur goed blijven functioneren. Op basis van een checklist controleert de Mechanic motoren, hydraulica, systemen, het aanvullen van benodigde vloeistoffen/olie, vervangen van filters en overige onderhoudstaken. Hij werkt veelal alleen of met een assistent. De Mechanic vind zichzelf in nauwe locaties, maar ook op grote hoogtes zoals op daken, ladders, torens, in de mast en/of juist in smalle kruipruimtes. Een Rig Mechanic verdient US $ 47.000 / EUR € 34.900 per jaar. In het geval van meer ervaring en/of de verantwoording (supervisor position) voor een "Assistent Mechanic" zal de Rig Mechanic meer verdienen (ook wel Senior Mechanic genaamd).

Rig Electrician:

Offshore Banen

Offshore Banen en Functies
in de Olie & Gas IndustrieOffshore Banen Bekijken  Nu Bekijken
Woman Welding Offshore


VCA
Een Electrician op het booreiland installeert, onderhoud, lost problemen op en voert tests uit. Daarnaast repareert hij elektrische en elektronische apparatuur en systemen aan boord van het Rig. De Rig Electrician kan ook werken aan bijvoorbeeld electrische transmissies en distributie apparatuur. Voor alle uitgevoerde werkzaamheden dient hij een log bij te houden en deze te overleggen aan zijn superieuren. Als Rig Electrician verdient men ongeveer US $ 55.000 / EUR € 41.000 per jaar afhankelijk van opleiding en ervaring.

Engineer:

Engineersfuncties zijn er genoeg op een Rig. Drilling Engineers, Pump Engineers, Chief Engineers, Electrical Engineers, Field Engineers, Mud Engineers, Pipeline Engineers, Petroleum Engineers om er maar een paar te noemen. Het werk van de Engineer en zijn taken verschillende uiteraard per functie alsmede de werkvloer waar de desbetreffende Engineer gestationeerd is. Voor elke Engineer geld een ander salaris. Afhankelijk van de taken die een Engineer uitvoert, verdienen ze vanaf US $ 57.500 / EUR € 42.500 tot wel US $ 90.000 / EUR € 66.500 (en hoger) per jaar afhankelijk van de functie, ervaring en opleiding. Er zijn Senior functies waarmee de Engineer wel US $ 200.000 / EUR € 147.600 per jaar verdient.

Rigger:

Een Rigger is de persoon op een Rig die verantwoordelijk is voor het verplaatsen van extreem grote, danwel hele zware objecten (zoals bijvoorbeeld ook het Rig zelf). De Rigger heeft zich gespecialiseerd in deze taak welke niet uitgevoerd kan worden volgens de normale methodes daar de objecten soms wel duizenden kilo's zwaar zijn. Hiervoor gebruikt hij speciale apparatuur welke gemaakt is om objecten op te tillen. Aangezien dit werk een specialisatie is, wordt het in de regel alleen aangeleerd in de praktijk (stage) doordat de ervaren Rigger de trainee leert hoe te handelen en wat te doen. Riggers werken in teams waarbij de samenwerking erg belangrijk is aangezien het vaak gevaarlijk werk is waarbij men moet kunnen vertrouwen op zijn collega's. De ervaren Rigger verdient US $ 72.000 / EUR € 53.000 salaris per jaar.Rig Welder:

In deze functie zit je vaak permanent gestationeerd op het Rig. Als lasser voert men reparaties uit en zorgt hij voor de bouw van nieuwe metaalbewerking. Bij grote projecten kan het voorkomen dat er hele teams ingehuurd worden, dan gaat de lasser van Rig naar Rig afhankelijk van de projecten. De baan als lasser valt onder Entry Level banen. Ook zonder specifieke vooropleiding (afgezien van een lasopleiding) kan men te werk gesteld worden op een Rig. Het salaris voor de Rig Welder zit rond de US $ 62.000 / EUR € 45.500 afhankelijk van zijn ervaring.

OIM (Offshore Installation Manager):

Deze autoritaire individu dient officieel geregistreerd te zijn als OIM bij het "Offshore Safety Division". Hij is verantwoordelijk voor de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van alle personeel aan boord van het Olie Boorplatform. De functie is niet te verkrijgen als Entry Level, en zelfs niet vanuit promotie. Er dient een speciale training gevolgt te worden inclusief officiele registratie als OIM voordat hij zijn functie uit mag oefenen. Het salaris van een Offshore Installation Manager ligt tussen de US $ 75.000 en US $ 100.000 per jaar (respectievelijk EUR € 54.900 tot EUR € 73.250).

HSE Officer (Health, Safety & Environmental):

Als HSE Officer ondersteun, adviseer en informeer je alle personeelsleden op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid. Je initieert en analyseert specifieke aandachtspunten, en je ondersteunt bij de implementatie en optimalisatie van o.a. VCA certificering. Je volgt de ontwikkelingen m.b.t. de veiligheids-regelgevingen en toetst deze aan het huidige omstandigheden aan boord van het Rig. Daarnaast ondersteun je ook bij het analyseren van incidenten en/of ongevallen en onderzoek je mogelijkheden om deze in de toekomst te voorkomen. Het inkomen van de HSE Officer varieert vanaf EUR € 52.000 en hoger per jaar.

Pipefitter:

In deze functie assembleer, maak, repareer en onderhoud de Pipefitter pijpleidingen en systemen. Voor deze baan dient men goed geschoold te zijn, dit kan via ervaring op basis van stages en/of scholing. De Journeyman Pipefitter krijgen veelal te maken met industriele pijpleidingen en verhittings/verkoelings systemen. Hij installeert of repareert leidingen of buizensystemen die vloeistoffen, gas en soms vaste stoffen bevatten. Het werk bestaat uit het selecteren en voorbereiden van pijpleidingen of slangen, het verbinden van verschillende middelen op diverse locaties. Daarnaast repareert en/of voorkomt de Pipefitter lekkages. Afhankelijk van zijn ervaring verdient een Pipefitter een basissalaris van om en nabij de US $ 54.000 / EUR € 39.500 per jaar. Als Senior Pipefitter kan dit salaris zo'n US $ 15.000 / EUR € 11.000 hoger liggen.Storekeeper / Warehouseman:

In deze functie is men verantwoordelijk voor het onderhoud van het magazijn aan boord van een olie platform. De Storekeeper besteld / houd de voorraden bij en verwerkt nieuwe voorraden. Het is van belang om met een computer om te kunnen gaan, zodat voorraden en orderformulieren bijgehouden kunnen worden. Ondanks dat het van Rig tot Rig kan verschillen, is dit veelal een Entry Level positie, maar wel met ruimte om in deze functie verder door te groeien. Als Storekeeper / Warehouseman start men meestal als “Materials Handler” waarbij men kan doorgroeien tot Senior Storekeeper. Let wel, deze functie wordt nog wel eens uitgevoerd door vrouwen (die in ruime minderheid zijn op een Rig). Daarnaast dient deze arbeider 24 uur per dag standby te zijn voor het aannemen van inkomende goederen en/of uitgifte van materialen. Gemiddeld salaris in deze functie als Storekeeper / Warehouseman ligt op US $ 59.000 / EUR € 43.300 per jaar.

Overige Banen en Functies:

Er zijn tal van functies op een Rig, van Entry Level tot Management. In vele gevallen kan men vanuit een Entry Level positie doorgroeien tot een veel hogere rang op het platform. Regel is wel dat ook de Entry Level arbeider voldoet aan de keuringen, Offshore Veiligheidstrainingen, eventuele vooropleiding en/of certificering. Voor de harde werkers en de doorzetters ligt een uitdagende baan voor het grijpen, en dit wordt veelal beloond met een zeer goed salaris. Wil je als Entry Level beginnen, dan heeft het zijn voordeel als je iemand kent die reeds op een booreiland werkt. Zo'n introductie zorgt er vaak voor dat je sneller aangenomen wordt, mits je bereid ben jezelf te bewijzen en er voor te zorgen dat je voldoet aan de strenge veiligheidseisen en certificering. Zorg voor een goede CV die er uit springt, en je hebt de helft al gewonnen.Offshore Industrie

Offshore-Recruiter.co.uk: Alleen als je echt Offshore aan het Werk wilt!